måndag 28 november 2011

Neger

Jag är realist. Jag tror på det jag ser och kan ta på. Det är många som försöker få en att tro en så massa annat. Reklam, politiker, media. Jag köper det inte. Nej, jag går inte på deras förbannade lögner och svek. Jag tror på ärlighet. Ärlighet varar längst. Det är rätt att vara rak. Jag kallar en spade, för en spade. Det är vad det är. En neger, är en neger. Vänta nu. Självklart förstår jag bakgrunden med slaveriet och allt det där men rasism är ju bara om man värderar vissa raser mer än andra. Det gör inte jag. Alla raser är lika mycket värda. Det är lika lite nedvärderande att kalla en neger för en neger, som att kalla en guling en guling eller ett rödskinn för ett rödskinn.

Folk läser in alldeles för mycket i orden. Det är rädsla för att uppfattas som rasist som styr debatten. Egentligen tycker ingen att det är fel. Och negerar tar inte heller illa upp. Ingen jag har träffat har sagt något och de kallar till och med sig själva för negerar, så varför skulle det vara fel att andra gör det? Men sen är det ju inte negrerna själva som protesterar utan den politiskt korrekta mediasvansen. Har du hört en enda finnländare klaga på finska pinnar? Eller en svensk skrika att han ska knulla din mamma och hämta hela släkten för att döda dig om någon säger vitlök till honom? Nej, just det. Ta saker för vad de är. En neger är en neger, varken mer eller mindre.

söndag 27 november 2011

Klimathotad

Stormen formerly known as Berit håller på att bedarra. Så här sent på söndagskvällen har rutorna slutat skallra och det är långt mellan vindbyarna som tjöt som Sirenen. Visst har ovädret lämnat ett snigelspår av omkullvälta utemöbler, krossade keramikkrukor och nedblåsta grenar efter sig i stilla villaområden. I morgonljusets grå dager måste skaderapporter skrivas och försäkringsbolag ringas, då Svenssons gått husesyn och inspekterat. Den lilla människan är helt utelämnad och maktlös inför naturens nyckfullhet och det enda vi kan göra är att städa upp och fortsätta med våra liv. För de flesta av oss återgår vi till det normala någon gång efter kafferasten i morgon. För andra tar det lite längre tid.

Några torra standardskämt kommer att dras om växhuseffekten och klimathotet och vi slänger matresterna ordentligt i biogaspåsen på måndagskvällen. Sen återgår vi till samma gamla vanor igen. Vi kollar på Rapport och ser thailändare ståendes midjedjupt i vatten utanför sina hus och tar en lussebulle till. För oss rika i katastrofförberedda länder blåser krisen över väldigt fort och kommer väldigt sällan. De fattig vadar i skiten och hinner inte återhämta sig förrän nästa naturkatastrof lamslår landet. Det är kolonialism all over again. Vi skapar rikedom och bekvämlighet för oss själva och dumpar alla ovälkomna sidoeffekter långt långt borta. Väderimperialism hejhej.

måndag 7 november 2011

Underskottet, stupid

Demokrati. Den västerländska civilisationens absolut mest värdefulla… varumärke. Efter kapitalism och fri marknad, förstås. Demokrati. Tankarna går till kamp mot förtryck och orättvisor och gamla män i skägg och lakan som utövade absolut makt i Aten, trots att de endast utgjorde 20% av befolkningen. Vi har antikens Grekland att tacka för vår moderna demokrati. Grekland, som i dagarna fick så mycket skit av omvärlden, för att de ville återuppta traditionen av direkt demokrati, att det blev spektakulär inrikespolitisk clusterfuck.

Dagens representativa demokrati är en nödlösning, född av nationalstatens demografiska tvungenhet. En kompromiss, inte sen att utnyttjas av de med makt och pengar som intressesfärer. Våra folkvalda, folkets representanter, har ett dubbelt uppdrag. De ska dels föra fram folkets talan och dels spegla befolkningens sammansättning. Det funkar skitbra. Är det någon som kan vara säker på empati och förståelse från våra politiker så är det: ensamstående mamma med två barn, själv född i Sverige men med hitflyttade föräldrar, jobbandes inom äldreomsorgen.

Idag har en politikerelit vuxit sig så stark i Sverige, att de folkvalda knappt har någon kontakt alls med det folk, i den verklighet, som de ska representera. Klyftan mellan väljare och vald vidgas på område efter område; lön, utbildning, bostadsområde, konsumtion, fritidssysselsättning. Konsekvenserna av att politiker idag får sin viktigaste respons på sina förslag och reformer via rapporter, opinionsundersökningar och valresultat än via att leva bland och prata med folket de är valda att representera är oöverskådliga. Distansen avhumaniserar politiken. Politik handlar inte om människor längre. Människor har reducerats till siffror. Statistik. Budgetarbetet blir så mycket lättare då.

Visst, olika Lexlagar gör att extremorättvisor blossar upp i kvällspressen med jämna mellanrum men de är undantagen som ger ögonblicksbilder av verkligheten. De fladdrar förbi och försvinner. De gör inget avtryck. De påverkar inte mer än att en utredning startas och begravs. Rapporter skrivs och handlingsplaner upprättas. De ändrar inte normen, synen, på politik. Politiker har gått ifrån att vara tjänare till förvaltare av makt.

De förtroendevaldas främsta uppgift blir då inte att lyssna till, förmedla och genomföra folkets åsikter, utan att fokusgruppera, presentera och sälja. Politik har gått från att vara ideologi till att vara PR. Från samhällsvision till maktmaximering. Politik handlar nu inte om hur vi vill forma samhället utan vem som kan lansera sitt grundlösa tyckande bäst. Allt sker i media, gammalt som socialt. Man hoppar helt enkelt över folket som en aktiv part. Väljaren har gått från att vara en organiserad fackansluten medborgare till en passiv oengagerad konsument. Proffspolitikern vill inte längre ha gräsrotsrörelser. De blir ett lika stort hot mot deras egen maktposition som vilken annan drevskandal som helst. Väljaren ska inte tänka och själv ta beslut grundat på fakta utan känslomässigt påverkas av mediapolerade uttalanden och branschskrivna kampanjer.

Vi har fått en Pricerunnerpolitik. Jämför och välj vad som passar bäst, för dig själv, just nu. Passar det inte din plånbok i ditt nuvarande livspussel, så välj något annat för fan. Mer urholkat kan inte ett idealistiskt begrepp bli. Så självklart ska vi prata om underskottet men inte det demokratiska, utan det ekonomiska.

tisdag 1 november 2011

Dålig timing, Palestina

Nedan följer den svenska röstförklaringen i sin helhet.

"Sweden completely understands the aspiration of Palestine to become a member of UNESCO.

Sweden has for long been deeply committed to the international efforts of achieving comprehensive peace in the Middle East and to a two-state solution with an independent, contiguous and viable State of Palestine living side by side in peace and security with the State of Israel.

We believe that such a solution can only be reached through negotiations. We therefore strongly welcome the Quartet’s result-oriented approach, with clear expectations of concrete proposals and timelines for this endeavor.

Sweden has for long been a major partner for Palestinian state-building and provider of assistance to the Palestinian people. We congratulate Palestine that the AHLC assesses that Palestinian institutions are above the threshold of a functioning state.

Sweden takes note of the UN membership application which is now before the Security Council.

Our vote on the draft resolution today has to do with its timing, not its substance. It should be viewed in the perspective of the urgency we attach to reaching a two-state solution, within the timeframe set by the Quartet. It does not in any way prejudge the position that Sweden might take if the question of the status of Palestine is brought before the UN General Assembly."
Flattr this